Bikefitting Mountainbike

De perfecte afstelling van je mountainbike!

De bikefitting mountainbike is een uitgebreide fietspositieanalyse. Hierbij wordt de optimale afstelling van je mountainbike bepaald. Met de optimale afstelling van je MTB zul je comfortabeler fietsen, daarnaast kun je er blessures mee voorkomen of verhelpen. Aan de andere kant heeft het invloed op je prestatievermogen. Bijvoorbeeld omdat je meer vermogen kunt ontwikkelen en een meer aerodynamische houding hebt. Maar ook kun je je skills verbeteren doordat je beter kunt bewegen tijdens bijvoorbeeld een bunny hop of een drop. Mountainbiken is natuurlijk een heel dynamische sport wat een flexibele positie vereist.

De juiste positie op de mountainbike hangt daarom ook af van je doelstellingen, het type rijder en het type mountainbike. Zo is de afstelling van een CX-mountainbike anders dan van een trail- of enduro mountainbike. Bij Athletic Health stellen we de mountainbike perfect voor je af en houden rekening met alle belangrijke factoren.

Waarom een speciale bikefitting voor de mountainbike?

De houding op een mountainbike is verschillend ten opzichte van de houding op een racefiets. Bij een racefiets spelen aerodynamica, het overbrengen van vermogen en het voorkomen van klachten de belangrijkste rol tijdens een bikefitting. Daarbij is er op de racefiets veel minder beweging in vergelijking met het rijden op een mountainbike. Zo is het op een mountainbike belangrijk om goed te kunnen bewegen met je romp voor het aannemen van een aanvalshouding bij obstakels en moet je daarom heel wendbaar zijn. Aerodynamica is op een mountainbike, vanwege de doorgaans veel lagere snelheid, van minder belang. Het afstellen van een mountainbike vereist daarom specifieke aandacht en kennis.

Mountainbike afstellen voor het voorkomen van klachten

De meest voorkomende klacht bij mountainbiken is rugpijn. Maar ook nekpijn, schouderpijn en kniepijn tijdens het mountainbiken komen voor, Daarnaast zijn polsklachten en zadelpijn een veel gehoorde klacht die wij in de praktijk langs zien komen. Om deze reden worden de bikefittings voor de MTB, bij ons verricht door fysiotherapeuten, die gespecialiseerd zijn in mountainbiken.

Kosten voor een bikefitting van je mountainbike

Onder aan deze pagina staan de kosten voor de bikefitting. Of je nu een racefiets of mountainbike af wil laten stellen, de kosten zijn daarbij gelijk. Wil je 2 fietsen af laten stellen, bijvoorbeeld je racefiets en je mountainbike dan betaal je voor de 2e fiets slechts 50% van de kosten.

Je hebt de keuze uit een basic bikefitting waarbij echt wel alle aspecten van de afstelling aan de orde komen. Deze bikefitting duurt al 2 uur waarbij videoanalyse en lichamelijk onderzoek de belangrijkste metingen zijn. Het afstellen van de schoenplaatjes en zadeldruk kun je apart kiezen. Wanneer je alle opties wilt, kies dan voor het “compleet” pakket. Hierin zit alles inbegrepen en ontvang je ook een aantrekkelijke korting.

Verbeter je techniek en wendbaarheid op de mountainbike

Doordat je op een MTB voortdurend in beweging bent is het belangrijk dat je je houding snel kunt aanpassen. De off-road ondergrond wisselt voortdurend en een steile klim, een drop, zandstroken en rock gardens kunnen elkaar snel opvolgen. Daarom is het belangrijk dat je op een mountainbike snel van positie en houding kan wisselen. Je moet als het ware kunnen spelen met je zwaartepunt waarbij je armen en benen moeten kunnen fungeren als schokbrekers.

Wendbaarheid, comfort, blessurepreventie en aerodynamica zijn allen belangrijke aandachtspunten bij het afstellen van een mountainbike.

Aerodynamica op de mountainbike

Een kortere houding, waarbij het stuur en zadel dichterbij staan, is wendbaarder, maar hierdoor zit je wel “hoger”, dit gaat weer ten koste van de aerodynamica. Het is belangrijk hier een goede balans in te vinden. Daarnaast zijn een licht gebogen ellebogen goed voor zowel de aerodynamica maar ook voor het opvangen van schokken. Daarnaast wordt bij het afstellen van de shifters en remmen rekening gehouden welke hoek de onderarm moet maken ten opzichte van het stuur. Wanneer shifters niet goed staan kan dat namelijk veel invloed hebben op je houding.

Agility op de mountainbike

Op een mountainbike ben je beweeglijk, het zadel mag dan niet in de weg zitten. Bij een drop bijvoorbeeld duw je de mountainbike iets voor je uit terwijl je in de aanvalshouding bent. Je billen gaan over het zadel naar achter en weer terug. Bij een te hoog zadel zit dit in de weg en beweeg je minder goed. Soms kan het zelfs gebeuren dat je met je fietsbroek aan je zadel blijft haken. Een MTB zadel stellen we om deze reden vaak ietsje lager af dan op een racefiets. Het is anders wanneer je een “dropper” op je mountainbike hebt. Met een dropper kun je je zadel snel een aantal centimeters laten zakken bij bijvoorbeeld een obstakel zoals een drop of een rockgarden. Echter een dropper betekent meer gewicht. Daarom kiezen veel XC renners dus niet voor een dropper.

Aanvalshouding op de MTB

Bij een aanvalshouding sta je op de pedalen met licht gebogen knieën, je ellebogen zijn ook gebogen en je lichaamszwaartepunt ligt tussen de beide wielen. Je hoofd is licht opgericht en je kijkt iets voor je uit naar wat komen gaat. In deze houding moet je explosief kunnen reageren. Er komt hierdoor veel spanning op de kuiten, meer dan bij een racefiets. De schoenplaatjes mogen daarom ook beslist niet te ver naar voren worden geplaatst, hierdoor zou je kuitklachten kunnen krijgen. De juiste balans vinden is hierin de beste oplossing. Onze bikefitters beschikken over de juiste kennis en meetmethoden voor het perfect afstellen van de schoenplaatjes.

Zadelpijn tijdens mountainbiken

Ook bij mountainbiken is zadelpijn een veel voorkomend probleem. Zitpijn tijdens een langere tocht of schuurplekken zijn zaken wat het plezier in het mountainbiken behoorlijk kan beïnvloeden. Gelukkig is er in de meeste gevallen iets aan te doen.

Mountainbiken met zadelpijn

In veel gevallen wordt zadelpijn veroorzaakt door verhoogde druk op het zitvlak. Dit kan veroorzaakt worden door een verkeerde afstelling van het zadel in voor- achterwaartse positie of een onjuiste zadelhoogte. Ook de tilt (de hoek die het zadel maakt) kan oorzaak zijn van zadelpijn. Ten slotte zal een verkeerd gekozen zadel, bijvoorbeeld wat te breed, te smal, te hard, te zacht of te lang is zit pijn kunnen opleveren.

Heb je last van zadelpijn tijdens het mountainbiken? Dan kan het zeker de moeite waard zijn om een zadel (druk) analyse uit te laten voeren bij Athletic Health.

Een ander zadel op de mountainbike?

bikefitting mountainbikeNa het bepalen van de juiste zadelbreedte op basis van de zitbeentjes wordt het zadel verder afgesteld. De voor- achterwaartse positie, de hoogte, de tilt worden afgesteld op basis van comfort en houding op de fiets. We testen verschillende zadels uit die allemaal bij Athletic Health op voorraad zijn. Wanneer blijkt dat je eigen zadel toch het beste is dan gaan we daar verder mee aan de slag. Alle mogelijke oplossingen zullen we direct beoordelen en de beste afstelling wordt direct toegepast.

Zadeldruk meting MTB

zadeldruk mountainbikeVervolgens gaan we verder met het uitvoeren van een zadeldruk analyse. Dit is een exacte analyse voor optimalisatie van de contactpunten op het zadel, hiermee kunnen we de verhoogde druk op de verschillende zadels meten. Hiervoor gebruiken we een speciale hoes met 64 druksensoren die we over het zadel heen schuiven. Dit doen we dynamisch (dus tijdens het fietsen) zodat direct duidelijk wordt waar evt. verhoogde druk of wrijving plaats vindt.

Nadat alle metingen verricht zijn, zullen we samen overleggen welke aanpassingen nodig zijn om het gewenste doel te bereiken. Afstellingen die wij direct kunnen doen zullen we ook direct uitvoeren, zodat u na de bikefitting direct de perfecte afstellingen heeft.

Tips en Tricks

Hierbij alvast enkele tips waarmee je zelf alvast aan de slag kunt om je mountainbike af te stellen. Het zijn echter globale adviezen waarbinnen nog vele mogelijkheden zijn. Voor een maatwerk afstelling kun je een afspraak maken bij Athletic Health.

1 zadelhoogte

Stel je zadel net een fractie lager af in vergelijking met je racefiets. Een eenvoudige en snelle manier is om je middenvoet op je pedaal te plaatsen en je pedaal volledig naar beneden te bewegen. In de onderste positie mag je knie net niet volledig gestrekt zijn.

2 stuurhoogte en zadel voor- achter

Speel met de hoogte van je stuur en de voor- achterwaartse positie van je zadel totdat de druk op het zadel en de polsen in balans is. Wanneer je in de fietshouding je handen van je stuur optilt moet je met enige moeite de romp kunnen stabiliseren. Het zwaartepunt van je lichaam bevindt zich exact tussen de beide wielen.

3 stuurbreedte

In de “aanvalshouding” moeten je ellebogen licht gebogen zijn, pas je stuurbreedte hierop aan.

4 shifters

Stel de shifters zodanig af dat je in de “aanvalshouding” je wijs en ringvingers in het verlengde van je onderarm rustig op de shifters rusten.

5 zadel tilt

De hoek van je zadel stel je zodanig af dat je bekken goed kan mee kantelen wanneer je lichaam naar voren beweegt. Wanneer je voelt dat je van je zadel afglijdt dan ben je te ver gegaan.

Kijk ook eens bij

Racefiets

Specifieke informatie over het fitten van een racefiets.

Tijdritfiets

Specifieke informatie over het fitten van een tijdritfiets.

De kosten van een MTB Bikefitting

Bikefitting Compleet

255eenmalig
 • Uitgebreide Dynamische fietspositieanalyse
 • Volledige afstelling van de Schoenplaatjes
 • Volledige zadeldrukmeting
 • Pakket prijs!

Meest gekozen optie

Basic BikeFitting

185eenmalig
 • Uitgebreide Dynamische fietspositieanalyse
 • Intakegesprek en lichamelijk onderzoek
 • Hoekmeting: Het meten van de hoeken tijdens het fietsen vanuit 8 punten
 • High-Speed bewegingsanalyse voor het nauwkeurig in kaart brengen van de lichaamshoeken tijdens de fietsbeweging
 • Meting en afstelling van de fiets (wanneer mogelijk)
 • Een beknopte rapportage met de adviezen en afstellingsgegevens van je fiets

Afstelling schoenplaatjes

50eenmalig
 • Intakegesprek en voet/knie onderzoek
 • Bepalen optimale positie pedaalas
 • Bepalen optimale rotatie links en rechts
 • Knieanalyse tijdens het fietsen (varus/valgus)
 • Meting en afstelling van de fiets (wanneer mogelijk)
 • Ideaal in combinatie met Fietspositie Analyse

Zadeldruk meting

95eenmalig
 • Nauwkeurige analyse van de zadeldruk tijdens het fietsen
 • Zadeldrukmeting op 64 contactpunten (Pressure analyse)
 • Afstelling van het zadel op de fiets
 • Wanneer nodig een ander zadel uitproberen
 • Ideaal in combinatie met een Fietspositie analyse (bikefitting)

Bikefitting zonder fiets

195 voor 2 afspraken
 • 1e afspraak : meting om te bepalen welke fiets & fietsmaat het beste geschikt is
 • 2e afspraak: na aanschaf wordt je ‘nieuwe’ fiets perfect afgesteld

Reviews

Een paar weken geleden een bikefit gedaan bij Liecke. Zeer professioneel en duidelijke uitleg. Ik ben heel tevreden met het resultaat! Mijn eerste ritje na de veranderde afstelling was even wennen, maar nu fiets ik bij vergelijkbare inspanning gemiddeld 2 km/u harder dan voorheen.

Cindy ter Beek

Goedemorgen Rien,

Ik heb inmiddels al vele buiten ritten gemaakt op mijn nieuw ingestelde fiets. Zo’n 500 km denk ik. De kortere stuurpen en de andere aanpassingen geven zeker verlichting in mijn nek. Mijn snelheid is ook zeker verbeterd.

Ik wil je nogmaals heel erg bedanken voor je hulp.

Groetjes Fanny Meijer

Fanny Meijer

Zo, ik heb even een paar weken gewacht met reageren hier. Ben in Nieuwegein geweest bij Liecke… Man man wat een vakbeest. Erg goed geholpen met mijn Mtb. Exht een wereld van verschil en zeker aan te raden. Nu dus heel wat kilometertjes verder en kan ik komende zaterdag lekker ongehinderd Limburgs Mooiste fietsen. Keep it up Going Athletic Health.

Dave Kooymans

De bikefitting van Athletic Health is top. Een verademing om weer zonder klachten op de fiets te zitten. De focus ligt nu weer op het fietsen. Bedankt! Een echte aanrader.

Thijs Ruijgrok

Hoi Rien,

Nog even een update over mijn vooruitgang met het fietsen. Afgelopen zondag een rit gemaakt met een clubmaatje van 110 km. We hebben een gemiddelde van 29,5 km/uur gefietst en ik heb eigenlijk geen last meer van mijn nek/schouder gehad. Dit is de laatste paar ritten zo geweest. Een gemiddelde van 29-30 km/uur en geen last meer. Dus de pijn/verkramping is weg en mijn snelheid is zeker verbeterd.

Die afstelling heeft dan toch echt super geholpen. Ik zal wanneer iemand het vraagt jullie centrum zeker aanbevelen.

Nogmaals heel erg bedankt, ik ben er ontzettend blij mee.

Met vriendelijke groet,

Fanny Meijer

Fanny Meijer

Bikefiting gedaan met me tijdrit fiets en racefiets Zadelhoogte/Zadelhoek/Naar achter of juist naar voor. Schoenplaatjes die gelijk stonden waardoor de druk op het zadel verkeerd was, (Wat juist niet logish klinkt) maar toch echt zo is dit laten ze je allemaal zien. Dit kunnen ze zien door Meet/Druk apparaten. En de verbetering wordt duidelijk uitgelegd.

Dieke van Wilgen

Goede bikefitting en zadelmeting gehad. Oliver nam echt de tijd en gaf veel tips over het verder verbeteren van mijn houding. En de mogelijkheid om een nieuw zadel te testen was ook heel fijn.

Marieke