Ademtherapie

Ademtherapie, effectief bij o.a. vermoeidheidsklachten

Een verkeerde ademhaling kan uiteenlopende klachten veroorzaken. Er kan sprake zijn van een verstoorde ademhaling door een onjuiste ademfrequentie, ademteug-volume, adempatroon, de hoogte van de ademhaling en de mate van buik-borst ademhaling. Een juiste ademhaling is voor iedereen anders. Er kan dus geen sprake zijn van “de juiste” ademhaling. Of jouw ademhaling goed is hangt af van je lichamelijke reactie. Is het mogelijk je lichaam volledig tot rust te brengen? Dan is je ademhaling in orde. Lukt het moeilijk om je lichaam te ontspannen? Dan kan ademtherapie mogelijk helpen.

Een verkeerde ademhaling kan leiden tot:

 • Oververmoeidheid
 • Chronische hyperventilatie
 • Allergieën
 • Maag-darm problemen
 • Duizeligheidsklachten

Wat is ademtherapie?

Breng de verhouding zuurstof en kooldioxide in de juiste balans

In de meeste gevallen is bij een verstoorde ademhaling sprake van hyperventilatie. Vaak wordt dit niet opgemerkt, omdat dit heel sluimerend aanwezig kan zijn. Deze overmatige ademhaling kan ontstaan door een te snelle ademhaling of een te groot ademteugvolume.

Ademtherapie start met het meten van de stress activiteit van het lichaam. Ook bepalen we de ademfrequentie, adempatroon, de hoogte van de ademhaling en de saturatie. Na deze analyse worden de resultaten besproken en start de therapie. De ademhaling is in orde wanneer het lichaam door de oefeningen in ‘relax’ modus komt.

Wat is de juiste ademfrequentie?

De juiste ademhaling is voor iedereen anders. Gemiddeld gesproken is een ademfrequentie in rust tussen de 8 en 12 normaal. Maar uiteraard is ook het ‘adem teugvolume’ de hoeveelheid lucht die in een ademhaling verplaatst wordt van belang. Zo kan een ademfrequentie van 4 toch tot hyperventilatie leiden wanneer het ademteugvolume te groot is. Uiteindelijk gaat het erom hoe snel de uitwisseling van CO2 plaatsvindt.

Hoe ontstaat een foute ademhaling?

Ongemerkt kan de ademhaling verstoord raken. Bijvoorbeeld in een periode van stress waarbij het autonoom zenuwstelsel extra gericht is op activiteiten en juist minder op herstel. Na deze periode van stress kan het zijn dat het autonoom zenuwstelsel niet uit zichzelf herstelt en allerlei fysieke symptomen aanwezig blijven, bijvoorbeeld een verhoogde ademhaling. Vaak gaat deze verhoogde ademhaling ongemerkt en kom je er pas achter wanneer klachten zoals oververmoeidheid of allergieën ontstaan.

Er zijn meerdere oorzaken voor het ontstaan van een verkeerde ademhalingstechniek. Na een operatie of bij een angststoornis kunnen ook onjuiste adempatronen ontstaan.

Het aanleren van de juiste ademhaling

Door middel van ademhalingstraining en ontspanningsoefeningen kan de ademhaling worden hersteld. Een handig hulpmiddel hiervoor is een speciale app waarmee de activiteit van het autonoom zenuwstelsel gecontroleerd kan worden. Op die manier weet je zeker dat je de ademhalingsoefeningen goed uitvoert. Een gespecialiseerde fysiotherapeut zal de ademtherapie begeleiden.

Kijk ook eens bij
Energy Control Therapie

De therapie richt zich op het in balans brengen van het herstelsysteem van het lichaam.

Health coaching

Programma voor (jong) volwassenen die fysiek/mentaal uit balans zijn en verschillende klachten ervaren.

Slank & Fit

Een gerichte training, aangepaste voeding en een speciale ademhalingstechniek waardoor vetverbranding wordt gestimuleerd.

Een impressie van ademhalingstherapie

meting met oorsensor bij ontregelde ademhaling
een juiste ademhaling registreren

Ademtherapie bij Athletic Health

Ademtherapie start met een 1-op-1 sessie. Tijdens deze sessie ga je met een gespecialiseerd ademtherapeut aan de slag met een rustmeting, stressmeting en ademhalingsanalyse. Wanneer je na de 1-op-1 sessie nog behoefte hebt aan begeleiding en ondersteuning bij ademhaling, inspanning en ontspanning, dan kun je ook kiezen voor het ademtherapie programma. Daarnaast kun je je ademhaling thuis meten via een speciale app. Hierdoor heb je 24/7 inzicht op je stressniveau.

Een rustmeting met de oorsensor

Rustmeting met de Hearthmeth

Met de start van het programma, doen we een rustmeting met de Hearthmath dmv een klipje op het oor ( oorsensor). Je neemt plaatst op de behandelbank, en haalt gewoon adem zoals je dit altijd doet. De oorsensor registreert je HRV en hartslag, en deze word doorgestuurd naar de laptop. Hierdoor kan de therapeut kan bekijken hoe je HRV en hartslag op dat moment zijn.
Bij stress en onrust, angst of pijn zien we vaak een lage hrv en hoge hartslag, hoge ademfrequentie.

Deze meting duurt ongeveer 5 minuten. Daarna gaan we door middel van oefeningen en ademhalingstechnieken, proberen de HRV en hartslag in een mooi rustig ritme te krijgen.
Indien gewenst, kan de therapeut je laten zien wat het effect hiervan is op de laptop.

In- & ontspanning met het ademtherapie programma

Voor je kunt deelnemen aan het programma, vind er een inspanningstest plaats om je hartslag ( training) zones te bepalen. De uitslagen van deze test, zijn de basis voor het trainingsprogramma. Het schema kun je eenvoudig zelf volgen in de app, deze is inbegrepen bij het programma.  Er staat in een handig schema per week duidelijk uitgelegd wat je kunt doen, je kunt hierbij denken aan een stukje conditie training of kracht oefeningen.

Inspanning en voeding

Naast de ademtherapie sessies kun je ervoor kiezen om te werken aan fitheid, ontspanning en controle krijgen over je ademhaling door middel van inspanning. Je kunt namelijk bij ons trainen in kleine groepjes, met professionele begeleiding met het Ademtherapie programma. Er zijn drie momenten per week waarop je kunt deelnemen aan begeleide sessies: met ademhalingsoefeningen en ontspanningstechnieken. Je kunt je hiervoor eenvoudig aanmelden via de Virtuagym app. Daarnaast mag je ook drie keer per week zelfstandig komen trainen. Er is altijd een coach/trainer aanwezig om je vragen te beantwoorden! Daarnaast is er de mogelijkheid om samen te werken of advies in te winnen bij onze diëtiste. Zij kan helpen met de juiste voeding om meer energie te krijgen.

Aanmelden voor ademhalingstherapie

Ademtherapie valt onder Fysiotherapie en wordt vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Het gaat niet ten koste van het eigen risico. Heb je een chronische aandoening, dan wordt het vergoed vanuit de basisverzekering. Daarnaast heeft iedereen drie uur ondersteuning voor diëtiek vanuit de basisverzekering. Dit gaat wel ten koste van het eigen risico.

Heb jij nog enkele vragen over onze ademhalingstherapie in Utrecht óf Nieuwegein ben je benieuwd of ademtherapie kan helpen bij jouw klachten? Meld je dan aan voor een gratis intakegesprek met een ademcoach.

De kosten van Ademtherapie

Ademtherapie wordt vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Maak hieronder uw keuze.

Via zorgverzekering (aanvullend verzekerd)

00,00per keer
 • Uitgebreide intake met oa. rustmeting, stressmeting en ademhalingsanalyse
 • Gespecialiseerde ademtherapeut
 • Thuis analyse en controle via een speciale app
 • Krijg controle over je eigen herstel en ontspanning
 • 24/7 inzicht in je stress niveau
 • De meeste verzekeraars vergoeden dit programma geheel of gedeeltelijk, vraag naar de voorwaarden

Ademtherapie 1-1 sessie (ik betaal zelf)

44,50per keer
 • Uitgebreide intake met oa. rustmeting, stressmeting en ademhalingsanalyse
 • Gespecialiseerde ademtherapeut
 • Thuis analyse en controle via een speciale app
 • Krijg controle over je eigen herstel en ontspanning
 • 24/7 inzicht in je stress niveau

Ademtherapie programma 3 maanden

85,00per maand
 • Intake met o.a. rustmeting en inspanningstest
 • Groepssessies met ontspanning & ademhalingsoefeningen
 • 3 keer per week trainen bij Athletic Health
 • Professionele begeleiding in kleine groepjes
 • Een trainingsschema op maat, begeleid via de app
 • De meeste verzekeraars vergoeden dit programma geheel of gedeeltelijk, vraag naar de voorwaarden

Start nu met Ademtherapie!

Je kunt eenvoudig een gratis intakegesprek plannen voor onze locatie in Nieuwegein. Staat er geen passende tijd of dag bij, neem dan gerust contact op voor de mogelijkheden.

Locatie Ademtherapie

Voor ademtherapie kun je terecht bij de volgende locatie: