Ademtherapie

Ademtherapie, effectief bij o.a. vermoeidheidsklachten

Een verkeerde ademhaling kan uiteenlopende klachten veroorzaken. Er kan sprake zijn van een verstoorde ademhaling door een onjuiste ademfrequentie, ademteug-volume, adempatroon, de hoogte van de ademhaling en de mate van buik-borst ademhaling. Een juiste ademhaling is voor iedereen anders. Er kan dus geen sprake zijn van “de” juiste ademhaling. Of jouw ademhaling goed is hangt af van je lichamelijke reactie. Is het mogelijk je lichaam volledig tot rust te brengen? Dan is je ademhaling in orde.

Lukt het moeilijk om je lichaam te ontspannen? Dan kan ademtherapie mogelijk helpen.

Een verkeerde ademhaling kan leiden tot oververmoeidheid, chronische hyperventilatie, allergieën, maag-darm problemen en duizeligheidsklachten.

Wat is ademtherapie?

Breng de verhouding zuurstof en kooldioxide in de juiste balans

In de meeste gevallen is bij een verstoorde ademhaling sprake van hyperventilatie. Vaak wordt dit niet opgemerkt, omdat dit heel sluimerend aanwezig kan zijn. Deze overmatige ademhaling kan ontstaan door een te snelle ademhaling of een te groot ademteugvolume.

Tijdens de ademtherapie meten we eerst de stress activiteit van het lichaam. Tegelijkertijd bepalen we de ademfrequentie, adempatroon, de hoogte van de ademhaling en de saturatie.

Na deze analyse worden de resultaten besproken en start de therapie. De ademhaling is in orde wanneer het lichaam door de oefeningen in ‘relax’ modus komt.

Wat is de juiste ademfrequentie?

Hyperventilatie door een hoge of lage ademfrequentie

De juiste ademhaling is voor iedereen anders. Gemiddeld gesproken is een ademfrequentie in rust tussen de 8 en 12 normaal. Maar uiteraard is ook het ‘adem teugvolume’ de hoeveelheid lucht die in een ademhaling verplaatst wordt van belang. Zo kan een ademfrequentie van 4 toch tot hyperventilatie leiden wanneer het ademteugvolume te groot is. Uiteindelijk gaat het erom hoe snel de uitwisseling van CO2 plaatsvindt.

Hoe ontstaat een foute ademhaling?

Ongemerkt kan de ademhaling verstoord raken. Bijvoorbeeld in een periode van stress waarbij het autonoom zenuwstelsel extra gericht is op activiteiten en juist minder op herstel. Na deze periode van stress kan het zijn dat het autonoom zenuwstelsel niet uit zichzelf herstelt en allerlei fysieke symptomen aanwezig blijven, bijvoorbeeld een verhoogde ademhaling. Vaak gaat deze verhoogde ademhaling ongemerkt en kom je er pas achter wanneer klachten zoals oververmoeidheid of allergieën ontstaan.

Er zijn meerdere oorzaken voor het ontstaan van een verkeerde ademhalingstechniek. Na een operatie of bij een angststoornis kunnen ook onjuiste adempatronen ontstaan.

Het aanleren van de juiste ademhaling

Door middel van ademhalingstraining en ontspanningsoefeningen kan de ademhaling worden hersteld. Een handig hulpmiddel hiervoor is een speciale app waarmee de activiteit van het autonoom zenuwstelsel gecontroleerd kan worden. Op die manier weet je zeker dat je de ademhalingsoefeningen goed uitvoert. Een gespecialiseerde therapeut zal de ademtherapie begeleiden.

Vergoeding

Ademtherapie wordt vergoed vanuit de aanvullende verzekering

Ademtherapie valt onder Fysiotherapie en wordt vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Het gaat niet ten koste van het eigen risico. Heb je een chronische aandoening, dan wordt het vergoed vanuit de basisverzekering.

Aanmelden voor ademtherapie

Heb jij nog enkele vragen over onze ademhalingstherapie in Utrecht óf ben je benieuwd of ademtherapie kan helpen bij jouw klachten? Meld je dan aan voor een gratis intakegesprek.

Kijk ook eens bij

Energy Control Therapie

De therapie richt zich op het in balans brengen van het herstelsysteem van het lichaam.

Woman’s health coaching

Programma voor vrouwen die fysiek/mentaal uit balans zijn en verschillende klachten ervaren.

Slank & Fit

Een gerichte training, aangepaste voeding en een speciale ademhalingstechniek waardoor vetverbranding wordt gestimuleerd.

Sportmassage

Sportmassage  zorgt ervoor dat je sneller herstelt na het sporten.

Fysiotherapie

Een snelle efficiënte aanpak bij sportblessures is belangrijk als je zo snel mogelijk weer wilt sporten.

Een impressie van ademhalingstherapie

Ademhalingsoefening
Gesprek ademtherapie
Oefening ademtherapie

De kosten van Ademtherapie

Ademtherapie wordt vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Maak hieronder uw keuze.

Via zorgverzekering (aanvullend verzekerd)

00,00per keer
 • Uitgebreide intake met oa. rustmeting, stressmeting en ademhalingsanalyse
 • Gespecialiseerde ademtherapeut
 • Thuis analyse en controle via een speciale app
 • Krijg controle over je eigen herstel en ontspanning
 • 24/7 inzicht in je stress niveau
 • De meeste verzekeraars vergoeden dit programma geheel of gedeeltelijk, vraag naar de voorwaarden

Ik betaal zelf (niet aanvullend verzekerd)

44,50per keer
 • Uitgebreide intake met oa. rustmeting, stressmeting en ademhalingsanalyse
 • Gespecialiseerde ademtherapeut
 • Thuis analyse en controle via een speciale app
 • Krijg controle over je eigen herstel en ontspanning
 • 24/7 inzicht in je stress niveau

Start nu met Ademtherapie!

Ontwikkel jezelf nu met de hulp van Athletic Health.
Je kunt eenvoudig een gratis intakegesprek plannen voor onze locatie in Nieuwegein. Staat er geen passende tijd of dag bij, neem dan gerust contact op voor de mogelijkheden.