Ademhalingstherapie Utrecht

Zoek je naar een specialist in ademhalingstherapie in Utrecht en omgeving? Wij, van Athletic Health, staan graag voor jou klaar! Een verkeerde ademhaling kan uiteenlopende klachten veroorzaken. Heb je een verkeerde ademhaling of is jouw ademhaling ontregeld? Dan kan dit bijvoorbeeld komen door een onjuiste ademfrequentie, ademteug-volume, adempatroon, de hoogte van de ademhaling en de mate van buik-borst ademhaling. Een juiste ademhaling is voor iedereen anders. Of jouw ademhaling goed is hangt af van je lichamelijke reactie, er bestaat geen “juiste” ademhaling.

Ben je benieuwd geworden naar wat wij voor jou kunnen betekenen in het geval van  en wil je het eerst zelf komen ervaren? Vraag dan direct een gratis intake of proefles aan voor ademtherapie in Utrecht via onze website. Onze specialisten zullen vervolgens spoedig contact met jou opnemen.

Wanneer heb je ademhalingstherapie nodig?

Meestal is er bij een verkeerde ademhaling sprake van hyperventilatie. Vaak wordt dit niet opgemerkt, omdat dit heel sluimerend aanwezig kan zijn. Tijdens de ademtherapie meten we eerst de stress activiteit van het lichaam. Tegelijkertijd bepalen we de ademfrequentie, adempatroon, de hoogte van de ademhaling en de saturatie. Na deze analyse worden de resultaten besproken en start de therapie. Ademhalingstherapie biedt een oplossing voor de verstoring van de ademhaling door stress, pijnklachten of onrust. Verkeerde ademhaling symptomen die kunnen optreden zijn:

  • duizeligheid
  • hartkloppingen
  • benauwdheid
  • moeite met doorademen

Hoe werkt ademhalingstherapie?

Bij langdurige stress raakt je ademhaling langzaam ontregeld. Bij ademhalingstherapie helpt de ademtherapeut jou om bewust en correct adem te halen.  Jullie gaan kijken naar de oorzaak van je verkeerde ademhaling en hierdoor leer je hoe je stresssignalen van je lichaam herkent. De ademhalingsoefeningen kunnen zowel liggend, zittend of staand aangeleerd worden. Je kunt ze daarna ook eenvoudig zelfstandig thuis toepassen.

Deskundige begeleiding van ademtherapie in Utrecht

Bij Athletic Health in Utrecht kun je terecht voor ademtherapie, een waardevolle behandeling die gericht is op het optimaliseren van je ademhaling en het verbeteren van je algehele gezondheid en welzijn. De ademtherapeuten bij Athletic Health zijn deskundig en gepassioneerd in hun vakgebied en werken samen met jou om een dieper bewustzijn van je ademhaling te ontwikkelen en eventuele ademhalingsproblemen aan te pakken. Of je nu te maken hebt met stress, spanning, angst, slaapproblemen of andere gezondheidsklachten, ademtherapie kan je helpen om je ademhaling te reguleren, je lichaam te ontspannen en je geest te kalmeren.

Meer informatie over ademhalingstherapie

Heb jij nog enkele vragen over onze ademhalingstherapie in Utrecht óf kunnen wij op een andere manier iets voor jou betekenen? Wacht niet en neem dan direct contact met ons op voor meer informatie. Tot ziens bij Athletic Health!

Kijk ook eens bij

Energy Control Therapie

De therapie richt zich op het in balans brengen van het herstelsysteem van het lichaam.

Fysiotherapie

Een snelle efficiënte aanpak bij sportblessures is belangrijk als je zo snel mogelijk weer wilt sporten.

Gesprek ademtherapie
Ademhalingsoefening
Oefening ademtherapie

Breng de verhouding zuurstof en kooldioxide in de juiste balans

In de meeste gevallen is bij een verstoorde ademhaling sprake van hyperventilatie. Vaak wordt dit niet opgemerkt omdat dit heel sluimerend aanwezig kan zijn. Deze overmatige ademhaling kan ontstaan door een te snelle ademhaling of een te groot ademteugvolume.

Tijdens de ademtherapie meten we eerst de stress activiteit van het lichaam. Tegelijkertijd bepalen we de ademfrequentie, adempatroon, de hoogte van de ademhaling en de saturatie.

Na deze analyse worden de resultaten besproken en start de therapie. De ademhaling is in orde wanneer het lichaam door de oefeningen in ‘relax’ modus komt.

Hyperventilatie door een hoge of lage ademfrequentie

De juiste ademhaling is voor iedereen anders. Gemiddeld gesproken is een ademfrequentie in rust tussen de 8 en 12 normaal. Maar uiteraard is ook het ‘adem teugvolume’ de hoeveelheid lucht die in een ademhaling verplaatst wordt van belang. Zo kan een ademfrequentie van 4 toch tot hyperventilatie leiden wanneer het ademteugvolume te groot is. Uiteindelijk gaat het erom hoe snel de uitwisseling van CO2 plaats vindt.

Ongemerkt kan de ademhaling verstoord raken. Bijvoorbeeld in een periode van stress waarbij het autonoom zenuwstelsel extra gericht is op activiteiten en juist minder op herstel. Na deze periode van stress kan het zijn dat het autonoom zenuwstelsel niet uit zichzelf herstelt en allerlei fysieke symptomen aanwezig blijven, bijvoorbeeld een verhoogde ademhaling. Vaak gaat deze verhoogde ademhaling ongemerkt en kom je er pas achter wanneer klachten zoals oververmoeidheid of allergieën ontstaan.

Er zijn meerdere oorzaken voor het ontstaan van een verkeerde ademhalingstechniek. Na een operatie of bij een angststoornis kunnen ook onjuiste adempatronen ontstaan.

Door middel van ademhalingstraining en ontspanningsoefeningen kan de ademhaling worden hersteld. Een handig hulpmiddel hiervoor is een speciale app waarmee de activiteit van het autonoom zenuwstelsel gecontroleerd kan worden. Op die manier weet je zeker dat je de ademhalingsoefeningen goed uitvoert. Een gespecialiseerde therapeut zal de ademtherapie begeleiden.

Ademtherapie wordt vergoed vanuit de aanvullende verzekering

Ademtherapie valt onder Fysiotherapie en wordt vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Het gaat niet ten koste van het eigen risico. Heb je een chronische aandoening, dan wordt het vergoed vanuit de basisverzekering. Wil je je aanmelden of meer informatie, maak dan hieronder jouw keuze.

Start nu met Ademtherapie!

Ontwikkel jezelf nu met de hulp van Athletic Health.