Zo stel je schoenplaatjes goed af

Als racefietser of mountainbiker weet je hoe belangrijk goed afgestelde schoenplaatjes zijn. Fout afgestelde schoenplaatjes kunnen leiden tot verminderde prestaties en zelfs klachten. Door de schoenplaatjes goed af te stellen, zorg je voor de juiste afstemming tussen jouw lichaam en de fiets.

Stappenplan voor het afstellen van schoenplaatjes

Het afstellen van schoenplaatjes lijkt vaak simpeler dan gedacht. Maar er komt veel bij kijken en verkeerd afgestelde schoenplaatjes kunnen zorgen voor vervelende gevolgen. Om je een beeld te geven en op weg te helpen, hebben wij de stappen voor het afstellen van schoenplaatjes voor je op een rij gezet.

1. Bepaal de voor-achter positie

Bepaal de bal van je voet door een lijn te trekken tussen het gewricht van je grote teen en de basis van je kleinste teen. Plaats de schoenplaatjes zo dat deze denkbeeldige lijn de pedaalas in tweeën deelt.

Pas de positie aan op basis van je fietstype en gewenste prestatie:

  • Racefiets: Plaats de bal van de voet iets voor de pedaalas voor optimale krachtoverdracht.
  • Mountainbike: Plaats de bal van de voet iets achter de pedaalas voor meer comfort en controle.
  • Tijdrijden: Plaats de bal van de voet verder naar achteren voor aerodynamische voordelen.

2. Bepaal de binnen-buiten positie

Ga op de fiets zitten met je voeten op de pedalen. Kijk vervolgens of je knieën recht boven de pedalen bewegen tijdens het trappen. Als je knieën naar buiten wijken, verplaats de schoenplaatjes naar binnen. Wijken je knieën naar binnen? Verplaats de schoenplaatjes dan iets naar buiten.

3.  Bepaal de rotatie positie

Plaats de schoenplaatjes in neutrale positie. Kijk tijdens het fietsen of je voeren naar binnen of buiten wijzen. Pas de rotatie van de schoenplaatjes vervolgens aan in de tegengestelde richting. Dus wijzen je voeten naar buiten? Dan plaats je de schoenplaatjes naar binnen. Wijzen je voeten naar binnen? Dan plaats je de schoenplaatjes naar buiten.

4. Stel af op beenlengteverschil

Controleer of je zadelhoogte correct is ingesteld. Als je een beenlengteverschil hebt, moet je de zadelhoogte aanpassen aan het langere been. Ook kun je bij een beenlengteverschil ervoor kiezen om shims onder de schoenplaatjes van het kortere been te plaatsen, om het verschil te compenseren.

Wanneer schakel je de hulp in van een professionele bikefitter?

Twijfel je of jouw schoenplaatjes goed zijn afgesteld? Of ervaar je klachten tijdens het fietsen? Dan is het raadzaam om de hulp van een professionele bikefitter in te schakelen. Wanneer de schoenplaatjes ook maar een klein beetje verkeerd afgesteld zijn, kan dit zorgen voor klachten. De bikefitters van Athletic Health helpen jou daarom graag met het afstellen van schoenplaatjes. De schoenplaatjes die wij kunnen afstellen zijn: SPD; SPD-SL; Look/Shimano.

Plan een gratis intake of proefles

Plan direct een gratis intake of een proefles. Heb je nog vragen? Dan kun je ons gemakkelijk een appje sturen.

Je wordt doorverwezen naar de WhatsApp van Medanzo.