Racefiets afstellen voor minder blessures en meer comfort

De juiste houding op een racefiets is essentieel voor een fijne en blessurevrije rit. Het vinden van de perfecte afstelling van je racefiets kan alleen best lastig zijn,  want hoe hoog moet jouw fietszadel staan? En hoe bepaal je de afstand tussen het zadelpunt en stuur? Niet alleen jouw lichaamsmaten zijn bepalend voor de optimale zithouding, maar ook jouw fietsdoelen, fitheid, lenigheid, en blessuregevoeligheid. De specialisten van Athletic Health helpen je graag verder!

Tips voor het afstellen van jouw racefiets

1. Hoogte van het zadel

Ga zitten op het zadel, zet je hak op het pedaal en draai naar het laagste punt. Als je knie nagenoeg recht is, maar je kan hem nog net heen en weer wiebelen zonder dat je heupen hoeven mee te bewegen, zit je goed.

2. Stuurbreedte

Zorg dat de afstand tussen het midden van de handvatten ongeveer overeenkomt met de breedte van je schouders.

3. Stuurhoogte

Het stuur moet op heuphoogte komen als je naast het stuur op de grond staat. Hoe hoog je stuur staat is ook een persoonlijke voorkeur.

4. Afstand tussen stuur en zadelpunt

De afstand tussen je stuur en het zadel moet ongeveer tussen de 45 en 65 centimeter zijn. Als jouw zadelhoogte tussen de 60 en 68 cm is, dan zou de juiste afstand theoretisch gezien dus 47-50 cm moeten zijn. Als je je ellebogen tegen de punt van je zadel zet en je onderarm in de richting van je stuur, moeten je vingers het stuur net kunnen raken. Let erop dat je niet te veel spanning mag voelen op je bovenarmen, nek, schouders en rug.

5. Bracket en trapas

Zorg dat de crank horizontaal naar achteren staat. Meet bij de trapas die naar achteren staat op de ‘crank’ de afstand tot het midden van de trapas. Het uitgangspunt is 5 tot 9 cm. Het hangt ook een beetje af van je eigen voorkeur.

FAQ items aan het laden...

Plan een professionele bikefitting voor je racefiets

Wil je jouw racefiets professioneel laten afstellen om blessures te voorkomen of om fietsprestaties te verbeteren? Dan helpen onze bewegingswetenschappers en fysiotherapeuten je graag met een professionele bikefit. Een dynamische bikefit houdt in dat we je houding en beweging meten terwijl je fietst. Met behulp van een highspeed video analyse en drukmetingen van het zadel kunnen wij zeer effectief meten.

Plan een gratis intake of proefles

Plan direct een gratis intake of een proefles. Heb je nog vragen? Dan kun je ons gemakkelijk een appje sturen.

Je wordt doorverwezen naar de WhatsApp van Medanzo.