Ademtherapie, effectief bij o.a. vermoeidheidsklachten
Ademhaling is een grotendeels onbewust proces, waardoor verstoringen vaak onopgemerkt blijven. De meest voorkomende verstoring is hyperventilatie, die sluimerend aanwezig kan zijn en diverse klachten kan veroorzaken. Een onjuiste ademhalingstechniek kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen, waaronder:
- Oververmoeidheid
- Chronische hyperventilatie
- Allergieën
- Maag-darmproblemen
- Duizeligheid
De juiste ademfrequentie
Een juiste ademhaling is voor iedereen anders. De “juiste” ademhaling bestaat niet. Of jouw ademhaling goed is hangt af van je lichamelijke reactie. Is het mogelijk je lichaam volledig tot rust te brengen? Dan is je ademhaling in orde. Lukt het moeilijk om je lichaam te ontspannen? Dan kan ademtherapie mogelijk helpen.
Gemiddeld is 8-12 ademhalingen per minuut in rust normaal. Echter, de hoeveelheid lucht per ademhaling (ademteugvolume) is minstens zo belangrijk. Te veel lucht bij een lage frequentie kan al tot hyperventilatie leiden. Maar nog belangrijker is de CO2-uitwisseling: hoe efficiënt je lichaam CO2 afvoert.
Hoe ontstaat een foute ademhaling?
De ademhaling kan op verschillende manieren verstoort raken. Mogelijke oorzaken van een foute ademhaling zijn onder andere:
- Stress
- Operaties
- Angststoornissen
- Aandoeningen
Als voorbeeld: in een periode van stress, waarbij het autonoom zenuwstelsel extra gericht is op activiteiten en juist minder op herstel. Na deze periode van stress kan het zijn dat het autonoom zenuwstelsel niet uit zichzelf herstelt en allerlei fysieke symptomen aanwezig blijven, bijvoorbeeld een verhoogde ademhaling. Vaak gaat deze verhoogde ademhaling ongemerkt en kom je er pas achter wanneer klachten zoals oververmoeidheid of allergieën ontstaan.
Ademtherapie bij een verstoorde ademhaling
Ademtherapie is een krachtige methode om je ademhalingspatroon te herkennen en te verbeteren. De therapie start met een uitgebreide analyse van je ademhaling en stressniveau. Na deze analyse bespreken we de resultaten en stellen we een persoonlijk behandelplan op. Het doel is om je lichaam in een ‘relax’ modus te brengen door middel van ademhalingsoefeningen en ontspanningstechnieken. Een handig hulpmiddel hierbij is een speciale app, waarmee de activiteit van het autonoom zenuwstelsel gecontroleerd kan worden. Een gespecialiseerde opgeleide ademtherapeut zal de ademtherapie begeleiden.
Een impressie van ademhalingstherapie
Ademtherapie 1-1 sessie
Ademtherapie start met een 1-op-1 sessie. Tijdens deze sessie ga je met een gespecialiseerd ademtherapeut aan de slag met een rustmeting, stressmeting en ademhalingsanalyse. De ademcoach laat je ervaren hoeveel invloed je ademhaling heeft op je lijf. Je krijgt bruikbare oefeningen en ze leert je verschillende ademhalingstechnieken.
Rust en stressmeting
De ademhalingscoach begint met een 5-minuten durende rust- en stressmeting via HeartMath technologie. Je neemt plaats op de behandelbank, ademt zoals je normaal doet en via een oorsensor registreren we jouw hartslag en hartslagvariabiliteit (HRV).
De HRV is een maat voor de variatie in tijd tussen opeenvolgende hartslagen. Deze variatie geeft waardevolle informatie over de werking van je autonome zenuwstelsel, dat verantwoordelijk is voor stressreactie en ontspanning. Stress, pijn of angst beïnvloeden je HRV en hartslag, wat vaak resulteert in een lage HRV en een hoge hartslag en ademfrequentie.
Na de meting helpt de ademcoach je om je HRV, hartslag en ademhaling in een rustig ritme te brengen met ademhalingsoefeningen en -technieken. Je leert bewust te worden van je ademhaling en deze te controleren. Door te oefenen ervaar je hoe je lichaam ontspant en je stressniveau vermindert.
Het ademtherapie programma
Wanneer je na de 1-op-1 sessie nog behoefte hebt aan begeleiding en ondersteuning, kun je kiezen voor het ademtherapie programma. Hierbij werk je aan fitheid, ontspanning en controle krijgen over je ademhaling door middel van inspanning.
Trainen in kleine groepjes met uitstekende begeleiding
Je kunt bij ons trainen in kleine groepjes, met professionele begeleiding met het Ademtherapie programma. Er zijn drie momenten per week waarop je kunt deelnemen aan begeleide groepssessies met ademhalingsoefeningen en ontspanningstechnieken. Je kunt je hiervoor eenvoudig aanmelden via de Virtuagym app. Daarnaast mag je ook drie keer per week zelfstandig komen trainen. Er is altijd een coach/trainer aanwezig om je vragen te beantwoorden! Daarnaast is er de mogelijkheid om samen te werken of advies in te winnen bij onze diëtiste. Zij kan helpen met de juiste voeding om meer energie te krijgen.
Aanmelden voor ademhalingstherapie
Ademtherapie valt onder Fysiotherapie en wordt vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Het gaat niet ten koste van het eigen risico. Heb je een chronische aandoening, dan wordt het vergoed vanuit de basisverzekering. Daarnaast heeft iedereen drie uur ondersteuning voor diëtiek vanuit de basisverzekering. Dit gaat wel ten koste van het eigen risico.
Heb jij nog enkele vragen over onze ademhalingstherapie in Utrecht óf Nieuwegein ben je benieuwd of ademtherapie kan helpen bij jouw klachten? Meld je dan aan voor een gratis intakegesprek met een ademcoach.
Locatie Ademtherapie
Voor ademtherapie kun je terecht bij de volgende locatie: