Welke fietsmaat past bij mij?
Ben je een fanatieke wielrenner maar heb je steeds klachten van je rug of nek of zit je gewoon niet echt lekker op je fiets? Dan zou het wel eens kunnen dat je niet de juiste fietsmaat hebt. Hoe weet je nu welke fietsmaat bij jou past en hoe meet je dat?

De juiste fietsmaat is niet zomaar aan te geven met een enkel letter of cijfer, in verkoopsites wordt nogal eens aangegeven dat je kunt kiezen tussen een M of een L en soms kun je nog zien welke lichaamslengte past bij deze frame maten. Ook worden fietsmaten soms aangeduid met een cijfer, een 52, 54, 56, enz. Hiermee wordt doorgaans de “Seat Tube” (CC in de bovenstaande afbeelding) genomen. Dit is de afstand tussen het bottom bracket en de bovenzijde van het frame waar de zadelpen in gaat. De vorm van het frame is dan zeer bepalend en deze fietsmaat aanduiding is dus eigenlijk niets zeggend.
Fietsmerken en fietsmaten!
Geometrie
Omdat de geometrie (de afstanden en hoeken tussen de verschillende fiets buizen/onderdelen) tussen verschillende fietsmerken verschillen, zijn fietsmaten tussen verschillende merken fietsen en zelfs tussen verschillende modellen van eenzelfde merk dus niet met elkaar vergelijkbaar. Ben je bijvoorbeeld 1.80 meter lang en zou een 56 van een Ridley Dean passen dan zou het zomaar kunnen dat je voor een Scott wellicht een 58 nodig hebt. Dit is slechts een voorbeeld maar het komt erop neer dat fietsmaat aanduidingen niet betrouwbaar en eigenlijk niet bruikbaar zijn.
Hoe bepaal ik dan de juiste framemaat?
Er zijn 2 afstandsmaten die bij iedere fiets hetzelfde worden gemeten en dus wel vergelijkbaar zijn. Dit zijn de Stack en de Reach. De Stack zegt iets over de hoogte van de fiets en is de afstand tussen een horizontale lijn door het bottom bracket en een horizontale lijn door de bovenzijde van het balhoofd (zie onderstaande afbeelding). De Reach zegt iets over de lengte van je fiets en is de afstand tussen het balhoofd en de verticale lijn getrokken door het bottom bracket.


Welke Stack en Reach heb je nodig?
Bij de keuze van een framemaat moet je deze twee afstandsmaten dus met elkaar vergelijken. Daarbij moet je ook rekening houden met je eigen lichaamsbouw. De verhouding tussen de beenlengte en de romplengte. Heb je in verhouding korte benen dan kies je een fiets met een wat kortere Stack.
Welke fietsmaat kies je wanneer je tussen twee fietsmaten in zit?
Twijfel je tussen twee maten of zit je ergens net tussen in? Hou dan rekening met het volgende. Ben je een recreatieve fietser en is aerodynamica niet belangrijk maar comfort wel? Dan kun je gerust de grotere maat kiezen. De grotere Stack zal helpen bij het comfortabel afstellen van de fiets. Wil je daarentegen juist wat sportiever fietsen en goed aerodynamisch zitten? Kies dan de kleinere maat, je stuur kun je dan altijd lager zetten en de mindere lengte kun je oplossen door een wat langere stuurpen. Een fiets met een grotere stack kun je minder sportief instellen en is maar beperkt met een stuurpen beïnvloedbaar. Hou hier dus rekening mee.
Heb je iets aan tabellen met lichaamsmaten of binnen beenlengte?
Hou altijd rekening met het feit dat dit slechts zeer beperkt helpt en slechts een richting geeft in welke maat range je moet zoeken. De tabellen houden rekening met gemiddelden en niet met verhoudingen tussen beenlengte/romplengte/armlengte. Ook houden deze tabellen geen rekening met welk type renner je bent of van welke blessures je last hebt. Pas dus op met het gebruik van algemene tabellen.
Conclusie?
Welke fietsmaat je nodig hebt is dus van zoveel factoren afhankelijk dat het niet zomaar te vertellen is. Met bovenstaande tips hopen we je in ieder geval meer inzicht te geven dat het je kan helpen bij je keuze.
Plan direct een gratis intake of een proefles. Heb je nog vragen? Dan kun je ons gemakkelijk een appje sturen.
Je wordt doorverwezen naar de WhatsApp van Medanzo.