De ideale zithouding voor op je mountainbike

De juiste afstelling voor een ideale zithouding op je mountainbike vinden is erg moeilijk. Dit komt omdat er veel verschillende factoren meespelen. Denk hierbij aan wendbaarheid, comfort, blessurepreventie en aerodynamica. Maar de ideale zithouding verschilt ook afhankelijk van jouw doelstellingen, het type rijden en het type mountainbike. Het afstellen van een mountainbike vereist daarom specifieke aandacht en kennis. Onze fysiotherapeuten gespecialiseerd in mountainbiken helpen je graag bij de ideale zithouding op je mountainbike.

Tips & Tricks voor het afstellen van je mountainbike

1. Zadelhoogte

Start door je zadel net een fractie lager af te stellen in vergelijking met je mountainbike. Dit kun je eenvoudig doen door je middenvoet op je pedaal te plaatsen en je pedaal volledig naar beneden te bewegen. Wanneer je in de onderste positie bent, mag je knie net niet volledig gestrekt zijn.

2. Stuurhoogte en zadel

Speel met de hoogte van je stuur en de voor- en achterwaartse positie van je zadel. Is de druk op het zadel en de polsen in balans? Dan heb je de juiste hoogte en positie. Dit kun je nog checken door je handen van het stuur op te tillen. Je moet dan met enige moete de romp kunnen stabiliseren. Het zwaartepunt van je lichaam bevindt zich namelijk precies tussen de wielen in.

3. Stuurbreedte

Stel de stuurbreedte zo af, dat je ellenbogen licht gebogen zijn in de zogenoemde “aanvalshouding”.

4. Shifters

Neem wederom de “aanvalshouding” aan. Stel de shifters vervolgens zo af dat in deze houding je wijs- en ringvingers in het verlengde van je onderarm rustig op de shifters rusten.

5. Zadel tilt

Stel de hoek van je zadel zo af dat je je bekken goed mee kunt kantelen bij het naar voren bewegen van je lichaam. Voelt het alsof je van je zadel afglijdt? Dan ben je te ver gegaan.

FAQ items aan het laden...

Afstellen mountainbike om klachten te voorkomen

Een optimale afstelling van je mountainbike (MTB) kan veelvoorkomende klachten bij mountainbiken voorkomen en verhelpen. De meest voorkomende klacht bij mountainbiken is rugpijn. Daarnaast komen nekpijn, schouderpijn, kniepijn, polsklachten en zadelpijn veel voor. Het is daarom aan te raden een MTB bikefitting te laten verrichten door een fysiotherapeut gespecialiseerd in mountainbiken.

Belangrijke factoren bij de ideale afstelling

Wendbaarheid, comfort, blessurepreventie en aerodynamica zijn allen belangrijke aandachtspunten bij het afstellen van een mountainbike. De juiste afstelling van de mountainbike hangt daarnaast af van je doelstellingen, het type rijden en het type mountainbike. Een afstelling van een CX-mountainbike is bijvoorbeeld anders dan een trailmountainbike. Bij Athletic Health zorgen we altijd voor de perfecte afstelling. Hierbij houden we rekening met alle factoren die van belang zijn.

Mountainbike afstellen met een professional

Bij Athletic Health kun je terecht voor een professionele bikefitting. Onze fysiotherapeuten die helpen bij de perfecte MTB afstelling zijn gespecialiseerd in mountainbiken. Hierdoor kunnen zij jou zo goed mogelijk helpen. Wil je jouw MTB laten afstellen? Maak dan direct een afspraak met een van onze fysiotherapeuten.

Plan een gratis intake of proefles

Plan direct een gratis intake of een proefles. Heb je nog vragen? Dan kun je ons gemakkelijk een appje sturen.

Je wordt doorverwezen naar de WhatsApp van Medanzo.