Mountainbike afstellen

De perfecte mountainbike afstelling

Wij geven tips waarmee je zelf aan de slag kunt met het afstellen van je mountainbike (MTB). De adviezen die we geven zijn globaal. Er zijn namelijk nog veel meer mogelijkheden voor de perfecte afstelling van je MTB. Daarnaast zijn er ook veel factoren waarmee je rekening moet houden, zoals blessurepreventie en aerodynamica. Ook verschilt de afstelling afhankelijk je doelstellingen, het type rijden en het type mountainbike. Wil je de perfecte afstelling voor je mountainbike? Dan kun je hiervoor het beste een specialist inschakelen. Bij Atheltic Health hebben we fysiotherapeuten gespecialiseerd in mountainbiken. Zij kunnen je helpen met het optimaal afstellen van je MTB.

Tips & Tricks voor het afstellen van je mountainbike

1. Zadelhoogte

Start door je zadel net een fractie lager af te stellen in vergelijking met je mountainbike. Dit kun je eenvoudig doen door je middenvoet op je pedaal te plaatsen en je pedaal volledig naar beneden te bewegen. Wanneer je in de onderste positie bent, mag je knie net niet volledig gestrekt zijn.

2. Stuurhoogte en zadel

Speel met de hoogte van je stuur en de voor- en achterwaartse positie van je zadel. Is de druk op het zadel en de polsen in balans? Dan heb je de juiste hoogte en positie. Dit kun je nog checken door je handen van het stuur op te tillen. Je moet dan met enige moete de romp kunnen stabiliseren. Het zwaartepunt van je lichaam bevindt zich namelijk precies tussen de wielen in.

3. Stuurbreedte

Stel de stuurbreedte zo af, dat je ellenbogen licht gebogen zijn in de zogenoemde “aanvalshouding”.

4. Shifters

Neem wederom de “aanvalshouding” aan. Stel de shifters vervolgens zo af dat in deze houding je wijs- en ringvingers in het verlengde van je onderarm rustig op de shifters rusten.

5. Zadel tilt

Stel de hoek van je zadel zo af dat je je bekken goed mee kunt kantelen bij het naar voren bewegen van je lichaam. Voelt het alsof je van je zadel afglijdt? Dan ben je te ver gegaan.

FAQ items aan het laden...

Afstellen mountainbike om klachten te voorkomen

Een optimale afstelling van je mountainbike (MTB) kan veelvoorkomende klachten bij mountainbiken voorkomen en verhelpen. De meest voorkomende klacht bij mountainbiken is rugpijn. Daarnaast komen nekpijn, schouderpijn, kniepijn, polsklachten en zadelpijn veel voor. Het is daarom aan te raden een MTB bikefitting te laten verrichten door een fysiotherapeut gespecialiseerd in mountainbiken.

Prestaties verbeteren met een optimale afstelling

Mountainbiken is een dynamische sport, waarbij een flexibele positie erg belangrijk is. Zo kun je snel van positie en houding wisselen bij wisselende ondergronden. Je moet als het ware kunnen spelen met je zwaartepunt waarbij je armen en benen moeten kunnen fungeren als schokbrekers. Naast dat een optimale afstelling klachten voorkomt en verhelpt, zorgt het ervoor dat je comfortabeler fietst. Ook zal het een positief effect hebben op je prestatievermogen. Dit komt omdat je meer vermogen kunt ontwikkelen en een meer aerodynamische houding hebt. Bovendien kun je je skills verbeteren, doordat je makkelijker beweegt. Bijvoorbeeld tijdens een bunny hop of een drop.

Kijk ook eens bij

Hardloopanalyse

Een onderzoek naar je hardlooptechniek.

BioAnalyse

We brengen jouw stressactiviteit in kaart.

Inspanningstesten

Testen voor de meest betrouwbare meting.

Onze bikefitters:

Sophie Baartman Bikefitter Athletic Health

Sophie Baartman

sportinstructeur

Oliver Skambraks

sportinstructeur

Liecke Blom

Belangrijke factoren bij de ideale afstelling

Wendbaarheid, comfort, blessurepreventie en aerodynamica zijn allen belangrijke aandachtspunten bij het afstellen van een mountainbike. De juiste afstelling van de mountainbike hangt daarnaast af van je doelstellingen, het type rijden en het type mountainbike. Een afstelling van een CX-mountainbike is bijvoorbeeld anders dan een trailmountainbike. Bij Athletic Health zorgen we altijd voor de perfecte afstelling. Hierbij houden we rekening met alle factoren die van belang zijn.

Mountainbike afstellen met een professional

Bij Athletic Health kun je terecht voor een professionele bikefitting. Onze fysiotherapeuten die helpen bij de perfecte MTB afstelling zijn gespecialiseerd in mountainbiken. Hierdoor kunnen zij jou zo goed mogelijk helpen. Wil je jouw MTB laten afstellen? Maak dan direct een afspraak met een van onze fysiotherapeuten.

Bikefitting
bikefitting
bikefitting

De kosten van een Bikefitting

Basic BikeFitting

125eenmalig
 • Uitgebreide Dynamische fietspositieanalyse
 • Intakegesprek en lichamelijk onderzoek
 • Hoekmeting: Het meten van de hoeken tijdens het fietsen vanuit 8 punten
 • High-Speed bewegingsanalyse voor het nauwkeurig in kaart brengen van de lichaamshoeken tijdens de fietsbeweging
 • Meting en afstelling van de fiets (wanneer mogelijk)
 • Een beknopte rapportage met de adviezen en afstellingsgegevens van je fiets

Afstelling schoenplaatjes

35eenmalig
 • Intakegesprek en voet/knie onderzoek
 • Bepalen optimale positie pedaalas
 • Bepalen optimale rotatie links en rechts
 • Knieanalyse tijdens het fietsen (varus/valgus)
 • Meting en afstelling van de fiets (wanneer mogelijk)
 • Ideaal in combinatie met Fietspositie Analyse

Zadeldruk meting

45eenmalig
 • Nauwkeurige analyse van de zadeldruk tijdens het fietsen
 • Zadeldrukmeting op 64 contactpunten (Pressure analyse)
 • Afstelling van het zadel op de fiets
 • Wanneer nodig een ander zadel uitproberen
 • Ideaal in combinatie met een Fietspositie analyse (bikefitting)

Bikefitting Compleet

185eenmalig
 • Uitgebreide Dynamische fietspositieanalyse
 • Volledige afstelling van de Schoenplaatjes
 • Volledige zadeldrukmeting
 • Pakket prijs!

Meest gekozen optie

Reviews

Een paar weken geleden een bikefit gedaan bij Liecke. Zeer professioneel en duidelijke uitleg. Ik ben heel tevreden met het resultaat! Mijn eerste ritje na de veranderde afstelling was even wennen, maar nu fiets ik bij vergelijkbare inspanning gemiddeld 2 km/u harder dan voorheen.

Cindy ter Beek

Zo, ik heb even een paar weken gewacht met reageren hier. Ben in Nieuwegein geweest bij Liecke… Man man wat een vakbeest. Erg goed geholpen met mijn Mtb. Exht een wereld van verschil en zeker aan te raden. Nu dus heel wat kilometertjes verder en kan ik komende zaterdag lekker ongehinderd Limburgs Mooiste fietsen. Keep it up Going Athletic Health.

Dave Kooymans

De bikefitting van Athletic Health is top. Een verademing om weer zonder klachten op de fiets te zitten. De focus ligt nu weer op het fietsen. Bedankt! Een echte aanrader.

Thijs Ruijgrok